Ana Sayfa
Forum
Giriş Yap
|
Economy
|
Banka, S.G.K.. Tüketici
| Konu:
Bu haber zor durumdaki kart borçlularına
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
« önceki
sonraki »
Yazdır
Gönderen
Konu: Bu haber zor durumdaki kart borçlularına (Okunma Sayısı 114 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
has
Aktif Yorumcu
ÜYE
«
:
01-07-2009, 15:06:42 »
Kredi kartı borcunda çıkmaza düşenler, temerrüt faizi ile başa çıkamayanlar, borcunu ödeme imkanı olmayanlar bu haber sizi ilgilendiriyor.
Kredi kartı borcunda çıkmaza düşenler, temerrüt faizi ile başa çıkamayanlar, borcunu ödeme imkanı olmayanlar bu haber sizi ilgilendiriyor.
* 7 tane kartım var. Taksitlense de ödeme imkanım yok. Ne yapabilirim?
Eğer bu kartları kullanan sizseniz ve sözleşmelerde imzanız varsa borçtan kaçamayacaksınız. Ödeme gücünüz yoksa, mal beyanında bulunmanız gerekiyor. Bulunmazsanız hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz.
* Benim iki bankadan kredi kartım bulunmakta. Birinin limiti 3 bin lira. İcralık oldum bankayı mı muhatap almalıyım yoksa avukatı mı?
Bankayı ya da onun kanuni temsilcisi avukatı muhatap alabilirsiniz. Ama mutlaka müracaatınızı yazılı yapın ve sözleşmeyi de yazılı bir akite dökün.
* 12 bin TL borcum var. Bir yol gösterir misiniz?
Eğer takibe uğradıysanız hemen yasadan yararlanın. Yok uğramadıysanız borcu daha düşük faizli olan tüketici kredisi alarak kapatmaya bakın.
* Kullanmadığım kartımın 2 yıllık aidat borcu var. Ne yapmalıyım?
Kartı postadan ya da bankadan aldığınızdan itibaren artık kullansanız da kullanmasanız da sizde demektir. Bankanın istediği aidat için yaşadığınız ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici Hakem Heyetine başvurun.
* Ben tek hesap kullandım, şu an icralık oldum. Yasadan faydalanabilir miyiz?
İcralık olduğunuz tarih en son 30 Mayıs 2009 ise sizde bu yasadan faydalanabilirsiniz.
* 3 kartım var, hepsi takibe girmek üzere. Emekliyim, kaza yaptım ödeyemiyorum. Ne yapmam gerek.
Kartlarınız henüz takibe girmediyse yasadan yararlanmanız zor. Takibe en son 30 Mayıs 2009'da düşmüş olması gerekiyor. Bankanızdan bu tarihi öğrenip hareket edin.
* Farklı bankalardan olmak üzere 10 bin TL borcum var. Uyarı kağıtları geldi. Epey zaman da geçti. Hala bir ses yok. Ben bu yasadan yaralanabilir miyim?
Uyarı tebligatı geldikten sonra uzun bir süre geçmişse hakkınızda icra takibi başlatılmış olabilir. Bankanızdan dosyanın son durumunu öğrenip bu yasadan yararlanabilirsiniz.
* 2005'te anapara borcum 12 bin TL'ydi. Şimdi ne kadar öderim?
O tarihten bu yana hiç ödeme yapmadıysanız, miktar gecikme faiziyle artmıştır. Ana paranız bu miktar olarak kabul edilirse 12 aylık bir taksitlendirmede borcunuz yaklaşık 20 bin TL olacaktır. Bunu da ayda bin 600 lira olarak ödersiniz.
* 2007 tarihli 2 bin 870 TL borcum var. Ne kadar ödemem gerekiyor?
Borcunuzun bugünkü değerini de öğrenin. Mutlaka gecikme faizi işletilmiştir. Ama bu anaparadan bakarsak 12 ay için 4 bin 500 TL civarında bir ödemeniz çıkabilir.
* 2 bin 700 TL ana para borcum var. Avukatlık oldum. Nereye başvurabilirim? Faizini nasıl hesaplamaları lazım?
Başvurunuzu bankaya ya da bankanın kanuni temsilcisi avukata yapabilirsiniz. Borcunuz sizin istediğiniz vadeye göre hesaplanacak. Buna göre hepsini ödemek isterseniz 3 ay içinde faiz alınmayacak. 6 aylık vade için yüzde 1.04, 12 aylık vade için yüzde 1.08, 24 aylık vade için yüzde 1.18, 36 aylık vade için yüzde 1.26 oranında faiz alınacak.
* 2006 yılından borcumu nasıl taksitlendirebilirim? Kaç taksite bölünebilir?
Borcunuz eğer takibe düşmüşse, yasadan faydalanabilirsiniz. Borcunuzu 36 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
* Benim 4 ayrı bankaya borcum var. 1 yıldır ödeyemiyorum. Bu yasadan yararlanabilir miyim?
Eğer dosyanız takibe düşmüş ya da icralık olmuşsa yasadan faydalanabilir ve borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. Her banka için ayrı ayrı müracaat gerekiyor unutmayın.
* 5 bin 278 TL borç vardı. Avukat ödeme emri göndermiş. Ardından icra geldi. Emekli maaşımdan 500 lira kesilecekti. Bu arada borç 7 bin 850 lira olmuş. Ne yapmam gerekiyor?
Öncelikle maaşınızdan kesilen miktarın borçtan düşüp düşmediğine bakın. Daha sonra gecikme faizinin nasıl uygulandığını kontrol edin. Ortaya çıkacak yeni anapara üzerinden yasaya uygun şekilde borcunuzu taksitlendirebilirsiniz.
* 2 bin 500 TL limitli kartım vardı. 2006'da icralık oldum. Eve haciz geldi. Haczedecek mal bulamayınca gittiler. Bir daha arayan soran olmadı. Nasıl ödeyeceğim?
Haczedecek mal bulamayınca gitmeleri haczin durduğunu göstermez. Büyük ihtimalle dosya açık ve devam ediyordur. Hakkınızda dava da açılmış olabilir. Durumunuzu öğrenin ve borcunuzu yeni yasaya göre taksitlendirerek ödeyip kurtulun.
* 2006 itibarıyla 964 TL olan borcumu 6 taksite böldürmek istiyorum. Borcum toplam ne kadar olur?
O tarihten bu yana size gecikme faizi de uygulanmıştır. Bu arada ödeme yaptıysanız oda toplamdan düşülecektir. Eğer takibe alınmışsa yasadan yararlanabilirsiniz. Toplam borç tutarı üzerinden 6 ay için yüzde 1.04 faizle borcunuz 6 aylık yapılandırılacaktır. Bu miktara göre yaklaşık bin 500 lira ödersiniz.
* Bizim üç tane kredi kartına 5 bin TL kadar borcumuz var. Ama ödeyemiyoruz. Sadece asgarilerini ödüyoruz. Taksitlendirme olur mu?
Maalesef yasa sizin durumunuzdakileri kapsamıyor. Ancak takibe düşenleri kapsıyor. O yüzden siz borcunuzu ancak bankalarla konuşarak uzlaşma içinde taksitlendirebilirsiniz.
* Benim 4 bankadan kart borcum var? Ne yapacağım? (Turgut Akkuş)
Öncelikle yasadan yararlanmak için takibe düşüp düşmediğinize bakın. Eğer takip varsa her banka için ayrı ayrı yapılandırma isteyin.
* Mayıs Haziran borcumu ödemedim. Yasadan faydalanabilir miyim?
Takibe düşmediğiniz için faydalanamıyorsunuz.
NE KADAR ÖDEYECEĞİM?
* 5 tane ayrı bankadan kredi kartım var. Toplam borcum 9 bin TL. Ben ne kadar ödeyeceğim?
Eğer temerrüte düşmüşseniz yasadan yararlanabilirsiniz. Her banka için ayrı hesap yapmak gerekiyor. Ama bir karta 9 bin lira borcunuz olsaydı, bu miktar üzerinden 12 ay için 14 bin TL gibi bir rakam çıkar.
İCRALIKLAR YARARLANIYOR
* Benim iki bankadan kredi kartım var Birinin limiti 3 bin lira. İcralık oldum. Bankayı mı muhatap almalıyım yoksa avukatı mı?
İcralık olduysanız yasadan yararlanabilirsiniz. İsterseniz bankayı isterseniz kanuni temsilcisi olan avukatı muhatap alabilir yapılandırmadan yararlanabilirsiniz.
Moderatöre Bildir
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
Yazdır
yorumdayiz.net
|
Economy
|
Banka, S.G.K.. Tüketici
| Konu: