“Düşünüyorum, öyleyse varım” demiş filozof. Demek ki biz yoğuz! Ne demek istiyorum? Demek istediğim şu ki, bir süredir toplum olarak, adına "düşünememe hastalığı" diyebileceğimiz bir illete yakalanmış olabileceğimizden kuşku duyuyorum İşin korkunç yanı, benim bu değerlendirmem sağlıklı değilse, hastalık bana da bulaşmış demektir, bu da kuşkumda ne denli haklı olduğumu gösterir. Yok değerlendirmem sağlıklıysa, bu kez de kuşkumda haklı olduğumu kabul ediyoruz demektir. Her iki olasılık da vahim! Demek ki "düşünememe hastalığı"nın pençesindeyiz! Peki bu dertten nasıl kurtuluruz? Düşünme alıştırmaları yapsak, işimize yarar mı dersiniz? Gelin isterseniz böyle bir denemeyi birlikte gerçekleştirelim.

Hasan Parkan
Örneğin, şu Kenan Evren’i yargılama işini ele alıp, üzerinde düşünce üretmeye çalışalım. Kenan Evren’i niçin yargılayacağız? Darbeci olduğu için. İyi ama yargılamaya gerek var mı? Kenan Paşa darbeci olduğunu inkar etmedi ki! İşte ben darbeciyim dedi ve netekim darbeyi de yaptı. Darbeci dört generali de yanına alıp televizyona çıktı, darbe yaptığını millete duyurdu. Suç sabit mi, sabit. Cezası belli mi? Belli. Yargılamaya gerek var mı? Yok!
Düşünme alıştırmasını sürdürelim. Madalyonun bir de öbür yüzü var, gelin bir de o yüze bakalım. Darbe niçin suçtur? Darbe ile demokratik rejime son verildiği, milli iradeye karşı gelindiği için. Ama acaba öyle mi oldu? Demokratik rejim tıkır tıkır işliyordu da Kenan Evren mi son verdi? Hem, Kenan Evren’in milli iradeye karşı geldiği de sakın koskoca bir iftira olmasın! Milli iradenin çağrısına uyarak darbe yapmadı mı Evren? Milli irade de Evren’in anayasasına yüzde doksanın üstünde bir oranda ’evet’ diyerek, Evren’i de, yaptığı darbenin bu en muhteşem ürününü de onaylamadı mı? Öyleyse? Kenan Evren buna rağmen suçlu sayılacaksa, milli iradenin de Kenan Evren’in suç ortağı sayılması gerekmez mi? O anayasanın kurduğu düzenden beslenip palazlanan, 12 Eylül’le açılan dönemin tüm gül ve de bülbüllerinin, şu anda bulundukları yerlerden alınıp, Kenan Evren’le birlikte hücreye tıkılmaları gerekmez mi?
Yok yok Bu düşünme işi bana göre değil! İnsan fıttırınca düşüncesi de zıttırıyor! Hastalık bana da bulaşmış!